OAMGMAMR Suceava

Programul național de pregătire a infirmierelor

Profesia de infirmieră este inclusă în Nomenclatorul ”Clasificarea ocupațiilor din România”, la domeniul ”Sănătate, igienă, servicii sociale.

Rolul infirmierei atât în cadrul echipei de îngrijire din spitale, cât și în îngrijirile la domiciliu, este deosebit de important, ea contribuind, în special, la asigurarea nevoilor fundamentale aflate la baza piramidei lui Maslow, și anume confortul fizic al pacientului și nevoile fiziologice ale persoanei îngrijite.

Munca infirmierei presupune ajutarea persoanele îngrijite în îndeplinirea activităților cotidiene și acordarea îngrijirilor în vederea satisfacerii nevoilor fundamentale ale pacienților.

Infirmiera ajută asistentul medical și medicul, asigură îngrijirea de bază a  pacientului, participă la menținerea unui climat optim care să ușureze viața pacienților, asigura alimentația la pat a pacienților nedeplasabili, aranjează și schimbă lenjeria de pat și de corp, menține contactul cu pacienții și îi încurajează, prin crearea unei atmosfere de confort și încredere,  asigură aplicarea principiilor de curățenie și dezinfecție, acordă primul ajutor, în limita cunoștințelor, în caz de urgențe, ajută la transportul pacienților.

Dorința de a ajuta, împreună cu o atitudine pozitivă, înțelegătoare, empatie sunt calitățile pe care trebuie să le aibă o infirmieră pentru a face față acestei profesii.

Descarcă HOTARARE ADOPTARE PROGRAM NATIONAL PREGATIRE INFIRMIERE

Scroll to Top