OAMGMAMR Suceava

REATESTAREA PROFESIONALA

Asistenții medicali interesați să parcurgă procedura de Reatestare a Competențelor Profesionale după o perioada de 4 ani de neprofesare, vor depune cerere de solicitare la sediul Filialei OAMGMAMR SUCEAVA , pe baza de programare on-line, DOAR în perioada 5-15 a fiecărei luni.

 

Reatestarea în vederea reluării activității se aplică asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali care nu au exercitat profesia efectiv, legal și neîntrerupt pe o perioadă de cel puțin un an, în ultimii 5 ani de la data absolvirii studiilor care atestă formarea în profesie.

În vederea exercitării profesiei, asistentul medical generalist, moașa sau asistentul medical trebuie să facă dovada că nu a avut o întrerupere în exercitarea profesiei mai mare de 4 ani anterior datei solicitării avizului anual și/sau certificatului de membru, după caz.

Candidații care nu au profesat sau au o vechime în specialitate mai mică de trei ani pot efectua stagiul în 3 luni (opt ore pe zi) sau în șase luni (total 504 ore, repartizate inegal).

Asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali cu o vechime între 3 și 5 ani pot opta pentru stagiul cu durata de o lună (6 ore pe zi) sau de trei luni (total 126 de ore, repartizate inegal).

Candidații cu vechime de peste 5 ani pot alege stagiul de reatestare profesională cu durata de o lună (4 ore pe zi) sau de trei luni (total 84 de ore, repartizate inegal).

 

Documente necesare pt înscrierea la procedura de reatestare profesională:

a) Cererea de reatestare profesională – se completează la sediul filialei

b) Copii simple fața-verso a actelor de studii de specialitate (școală postliceală, colegiu sau facultate) + originalele de prezentat.

c) Copia actului de identitate;

d) Certificatul de membru în original, după caz;

e) Certificat medical Tip A5 în original -> dintr-o policlinica;

f) Cazier în original -> de la Poliție;

g) Documente care să ateste vechimea în exercitarea profesiei, după caz – în copie simpla;

h) Dovada plății taxei pentru reatestarea competenței profesionale – 100lei (se achita exclusiv cu cardul bancar).

 

În conformitate cu prevederile art. 18 din Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, aprobată cu modificări prin Legea nr. 53/2014, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul în care un asistent medical generalist, o moaşă sau un asistent medical nu îşi exercită profesia efectiv, legal şi neîntrerupt pe o perioadă de cel puţin un an, în ultimii 4 ani de la data absolvirii studiilor care atestă formarea în profesie, vor fi reatestaţi, în vederea reluării activităţii.

Reatestarea competenței profesionale a asistenților medicali generalișți, moașelor şi asistenților medicali în vederea exercitării profesiei se face, la cerere, de către o comisie a filialei Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România. 

Pentru a fi reatestat, candidatul va susţine o probă teoretică. După promovarea probei teoretice, în termen de 30 de zile, candidatul va fi repartizat la stagiul practic. 

În caz de nepromovare a testului-grilă, se poate organiza, la solicitarea candidatului, o altă sesiune de examen, în maxim 15 zile.

Comisia Națională de Educație Profesională Continuă a OAMGMAMR a stabilit ca pentru proba teoretică a examenului de Reatestare a competențelor să fie folosită tematica și bibliografia de la examenul de grad principal.

 

Stagiul de reatestare se efectuează într-o unitate sanitară (de stat sau privată) cu paturi, sub îndrumarea directorului de îngrijiri sau a unui asistent șef de secție.

Nota minimă de promovare a stagiului este 7. În caz de nepromovare a stagiului practic, se poate organiza un nou stagiu, durata acesteia urmând a fi stabilită de Comisia de reatestare a competenței profesionale.

 

În urma promovării examenului teoretic si a stagiului practic, candidatul va primi certificatul de reatestare a competenței profesionale, eliberat de filiala județeană OAMGMAMR.

În cazul în care candidatul nu obține punctaj minim de promovare a stagiului practic sau a probei teoretice la două examene de reatestare succesive, candidatul poate solicita reatestarea competenței profesionale după o perioadă de minimum 6 luni.

Scroll to Top